תכניות יער למוסדות חינוך
תכניות יער לילדי הגיל הרך:
-
גני יער: מפגשים בודדים בהם פוגשים זה את זו ילדים רכים בגיל הגן מישובים בדואיים ויהודים בתוך מרחב היער (יער להב בשטחו של מרכז ג'ו אלון). סביבת היער נחשבת למקום ניטרלי וטבעי עבור ילדים שגדלו בסביבת הנגב הצפוני, כשתמונת נוף ילדותם מאפשרת לחוות חוויה במרחב פתוח, לצד למידה וחשיפה לערכי שמירה על סביבה וקיימות.
-
כיתת אומנות ביער (מיועדת לכיתות צעירות בבית ספר יסודי): הילדים מגיעים בשעת אחה"צ ופותחים את המפגש בשתיית תה מעשבי תבלין והכנת פיתות על סאג'. בהמשך המפגש הם יוצרים יצירות (כפסלי חיות, לדוגמה) מהטבע.
-
סדנת קיימות לגנים: מפגש חד פעמי לילדי הגיל הרך של המועצה. הסדנה מורכבת ממספר תחנות שבמהלכן הילדים שומעים הדרכה במוזאון מפי עודה אבו קעוד או ריאד אל מחדי המדריכים הבדואיים, מכינים פיתות שנאפות לעיניהם בטאבון, וכותשים תבלינים למטבל של זעתר בשמן זית; בתחנות נוספות, הם עמלים על יצירה תוך שהם מכינים את המכחולים ואת מברשות הצבע מענפי אורנים הנטבלים בצבעים טבעיים. בנוסף, אין פוסחים על פרקטיקת פיסול יסודית שנלמדת תוך התנסות של פיסול בבוץ של דמויות מרהיבות.
-
תכניות יער לתלמידי בי"ס יסודי:
-
מעוף בטבע: מרחב לימודי-חווייתי מצמיח לתלמידי כיתות א'-ג'. לתכנית זו נבחרים תלמידים ספורים המתמודדים עם קשיי קשב וריכוז, וויסות חושי, לקויות למידה ותהליכים רגשיים. התלמידים שנבחרים להשתתף בתכנית על ידי יועצת ומנהלת ביה"ס, נהנים ממפגש קבוע וחווייתי בטבע ומפעילות במסגרת של קבוצה קטנה. הם חווים תהליכי יצירה והתנסות חושית ביער תוך הנאה צרופה מהחופש שהטבע מעניק, עם זאת המחייב שמירה על כללי משמעת ברורים.
-
שומרי יער: תכנית משותפת דו לשונית לתלמידי ד'-ו' בבתי ספר המגיעים אלינו מאל קסום, אום בטין, ניצני הנגב ויובלי הנגב. המפגשים נערכים אחת לשלושה שבועות ומקנים הכרות עם סוגיות של טבע, קיימות ושדאות. הקבוצות המודרכות בשתי שפות, עברית וערבית, לומדות על תכנים אוניברסליים הקשורים בידע על אודות שימור המים, רוחות השמיים, הכנת המדבר לחורף, צמחי מרפא ועוד ומתוך שיח על ערכי קבלת האחר, סובלנות, ושמירה על הסביבה.
-
נפגשים ביער: מספר מפגשים שנתיים הכוללים סדנאות ODT, בנייה בבוץ, ורוקחות מהטבע.
-
פני שדות: תכנית המחברת ילדים ובני נוער לערכי אדמה וחקלאות. התכנית מתקיימת בתוואי השטח של מועצה אזורית בני שמעון ובשביליה. הילדים לומדים להכיר את השטחים החקלאיים, לפענח את עונת השנה בדיוק רב על ידי זיהוי הגידולים החקלאיים, ללמוד על ערכיהם התזונתיים ולהתנסות באומנות בישול גידולי השדה (כולל הכנת מארזים לנזקקים כתרומה לקהילה).
-
יער – בית הילדים, לילדי שובל ורהט: מפגשים בחודשי הקיץ בג'ו אלון. תכנית חווייתית התנסותית המכינה את הילדים לשיח מתוך הבנה שמפגשים משמעותיים שנוצרים בגיל צעיר מכוננים שותפות והכלה בגיל בוגר. הילדים שמתכוננים לקראת ארוחת בוקר משותפת סביב מדורה ומעשירים את ידיעתם על שפתו של האחר בלימוד של מילים חדשות, מבינים שאפשר לחיות קצת אחרת.
-
סדנאות שונות – הכנת עלי גפן, סבונים טבעיים ועוד. סדנה בהדרכה של ג'אמלאת, אישה בדואית המתגוררת ברהט ותוך שהיא מספרת את סיפור חייה ומלמדת להכין עלי גפן, וסבונים מחומרים טבעיים.
צילום: ליאת אביאלי