מוזאון תרבות הבדואים
מוזאון תרבות הבדואים נוסד בשנת 1980 על ידי קבוצה של יזמים, חברי קיבוץ להב, להנצחתו של ג'ו אלון ז"ל, טייס ממוצא יהודי-צ'כי שפיקד על בסיס חיל האוויר בחצרים והתגורר בו עם משפחתו. לנגד עיני היזמים שחברו למשפחה, עמדו ערכי אהבת אדם ושליחות עמוקה לכונן קשרי ידידות חמים עם שכניהם בני השבטים הבדואיים. ערכים אלה היוו בסיס רעיוני להקמה של מוזאון המציג תרבות חומרית בדואית שמקורה באזור הנגב. הבחירה להקים את המוזאון ביער להב חברה לתפיסת המייסדים שראו תכלית בהקמת מרכז העוסק באיסוף ובהצגה של תרבות חומרית ארכיאולוגית שמקורה באזור יער להב וסביבותיו. דור המייסדים ביקש להעלות על נס את מטמוני המקום. ובד בבד לבסס בעזרתם קירבה רעיונית בין שתי תרבויות שכנות דומות, בדואית ויהודית, ותוך עמידה על המשותף בין התרבות החומרית המקומית (על כליה וערכיה הקדומים) לבין אורח החיים הבדואי-מסורתי, כדוגמת ערכים הנקשרים בעבודת קרקע ובאתגרי הסביבה המדברית.
המוזאון שהיה אחת מצלעותיו של מרכז ג'ו אלון הושתת על הנחלת ידע ועידוד מחקר על אודותה של המורשת הבדואית-מקומית וסביבתה. בשנים האחרונות עודכן חזון המוזאון מתוקף מחויבות מוסרית: ללוות ולהכיל את תהליך המעבר וההסתגלות של הקהילה הבדואית בנגב לאורח חיים אורבני-מודרני על מאפיינייו החברתיים והסוציולוגיים. לצד פרקטיקות אוצרותיות המחייבות שמירה ומחקר על תרבות חומרית הולכת וננטשת, עלה צורך לפתח שיח עכשווי, רענן, על אודות הקהילה ועימה, כן לעורר מודעות והכלה בקרב הציבוריות הישראלית לתהליכים שהקהילה חווה ולהיבטיה היפים (שאינם רק פשיעה וגניבה המשבשות את איכות החיים בנגב). נוסף על כך, להכשיר את הקהילות לדו-קיום ושיח במרחב ישראלי משותף (חרף הבידול הדתי, הלשוני והחברתי). טבעי לדוגמה, לפתח שיח בהיביטיה הנאים של התרבות החומרית הבדואית, שפת העיטור שלה. שפת האמנות על ריבוי צורותיה היא פלטפורמה מרתקת לכינון אזור של דיון בנושאים משותפים ליוצרים משני המגזרים, ובכוחה של רוח תרבותית ובין-תרבותית זו להצמיח רגעי שיא שסופם שחרור והשראה לחיבור בין א.נשים ובין הקהילות. על כן עמל צוות המוזאון להציג תערוכות מתחלפות המתחדשות בתדירות שנתית, זאת בנוסף לתצוגת הקבע שמציגה את אוספי המוזאון ומתחדשת תדיר גם היא.
במוזאון תרבות הבדואים אנו אוצרים, משמרים וחוקרים את אורח החיים המסורתי ואת התרבות הבדואית ההולכת ומשתנה. אוסף המוזאון מונה היום כ-2,500 פריטים והוא למעשה מעין מערכת כולית של חפצים שמייצגת ומספרת את סיפורה של הקהילה הבדואית בנגב על שבטיה, תושביה בערים ובכפרים המוכרים והבלתי-מוכרים. מלבד היותה מייצגת, מערכת חפצים זו היא מגוונת, מרהיבה, ייחודית לסוגה, ואינה נופלת באיכותה מאוספים בדואיים-אתנוגרפיים המוצגים היום במספר מוזאונים מצומצם ברחבי העולם.
במוזאון מוצגת תערוכת קבע של חפצים מסורתיים ישנים, תצוגה העוסקת ברפואה הבדואית המסורתית, וגלרייה חדשה המשמשת לתערוכות מתחלפות ושעוסקות בהיבטים רב-תרבותיים עכשוויים. זהו מוזאון חי שמבקריו מוזמנים להתארח באוהל בדואי מסורתי (שניצב במרחב המוזאון), לשמוע בתנוחה של ישיבה מזרחית, סיפורי שייח׳ מרתקים ולקנח בתה בדואי מתוק וטוב.
מוזאון תרבות הבדואים הינו מוזאון מוכר ונתמך ע"י משרד התרבות ומשרד החינוך ומופעל ע"י עמותת "מכון רימון לידיעת הארץ״ שבבעלות מועצה אזורית בני שמעון.
ברושור המוזאון להורדה:
كتيب المتحف بالعربية 2023
Museum brochure in English 2023